Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 28 septembrie 2016

Cordon bleu











Minunat de gustos, putem umple si cu ciuperci tocate calite sau altceva

1 piept de pui dezosat sau file de porc
Cateva ciuperci proaspete sau conservate
300 gr cașcaval tăiat felii pentru Sandwich
300 gr șuncă presata sau mușchi
2-3 oua, faina și pesmet pentru prajit
Condimente, sare și piper
1 ardei capia rosu
Putin mustar

Pieptul se taie în felii mai mari, se pune fiecare bucata într-o punga de plastic și se bate ușor cu ciocanul de șnițele ca sa se întindă. Condimentam carnea, ungem fiecare porție cu mustar, asezam o felie de cașcaval, una de șuncă, ardei tăiat bețișoare sau cubulete și ciupercile bine scurse de apa. Merge foarte bine si cu ardei copt scurs de zeama. Dacă folosim ciuperci proaspete le tăiem felii sau cubulete și le calim puțin pana se evapora apa. Rulam foarte bine și fixam cu scobitori ca sa nu iasă umplutura la prăjit.  Pudram rulada cu sare și pe dinafara, trecem prin faina, ou bătut și pesmet. Dacă va ajunge oul se poate trece de doua ori, va iesi mai crocanta. Dam la frigider pt 30 de minune ca sa se întărească compozitia  Punem la prăjit în ulei încălzit și întoarcem pe toate părțile.  Lăsați pana se rumenește frumos, le scoateti pe servetele si cand este gata se scot scobitorile. E bun atât rece cat și cald. Servim cu garnitura de piure de cartofi și muraturi Se poate umple cu ce aveți prin frigider. Am facut si cu ce aveam prin frigider, pieptul batut, cascaval felii subtiri peste si salam de sibiu. Rulam, dam prin faina, ou batut pesmet si inca o data. Prajim

vineri, 23 septembrie 2016

Castraveți si gogosari in otet






















































































































































Varianta I : Cea mai buna reteta a mea de castraveti si gogosari murati in otet. Se pot face conbinati castraveti cu gogosari sau separat, doar castraveti sau doar gogosari, cea mai buna varianta este gogosari cu castraveti si conopida la un loc. Foarte foarte gustosi, rezultatul este fantastic datorita legumelor care le da gust, este proporția ideala de apa și otet, 1 l otet la 3 l de apa. Aceeasi fiertura cu mirodenii si legume am folosit-o atat la gogosari, castraveti cat și conbinatie de castraveți cu gogosari, toate la fel de bune. Mai am și reteta de gogosari la rece care este la fel de buna. Cateodata intep castravetii ca sa se mureze total si in interior si ii si oparesc in fiertura inainte sa-i pun in borcane, astfel sunt mai usor de modelat si intra mai multi. Putem adapta reteta dupa plac, s-a intamplat sa nu am ceapa sau frunze de telina, putem mura si fara, hreanul si boabele de mustar sunt importante pt ca tin legumele tari 

1 l otet de 9° Topoloveni
3 l de apa
4 lg de sare de muraturi (80 gr)
8 lg de zahar
5 kg de castraveți cornișor
3 morcovi
2-3 cepe rosii
2-3 radacini hrean
1 legat frunze de telina
1 capatana mica usturoi
3 foi de dafin
Marar uscat
Boabe de mustar
Boabe de piper
Cimbru

Așezăm pe fundul borcanelor de 800 gr : cate 1 lgt boabe de mustar (sau condimente asortate pentru muraturi), frunze de telina, 2 catei de usturoi zdrobiti, ceapa tăiată solzisori si cateva bucatele de hrean pentru fiecare borcan. Tăiem căpăcel la ambele capete ale castraveților sau ii intepam și-i așezăm în picioare. Punem morcovi, tije si seminte de mărar și un praf de cimbru printre castraveți. Punem pe foc apa cu otetul, sarea, zaharul, dafinul, si piperul si dam un clocot doua. Punem fierbinte peste castraveți. Daca aveti rabdare opariti mai intai castravetii in fiertura din oala si apoi ii puneti cat mai calzi in borcane dupa care ii puneti fiertura peste. Puteti oparii si frunzele de telina.  Este mai bine sa-i oparim inainte, intra mult mai multi in borcane si tin mai bine. Pregatesc borcanele cu ce trebuie pe fundul lor, umplu cate un borcan cu castraveti opariti, pun fiertura si pun in paturi apoi urmatorul borcan. Daca se mai raceste fiertura se incalzeste. Nu trebuiesc murati nici foarte mult in oala, cat sa-si schimbe culoarea. Deasupra la castraveti mai punem ceva marar, inca 1 lgt boabe mustar, hrean si apoi muratoarea. Punem borcanele  pe cutite si turnam muratoarea fierbinte, miscam borcanul stanga dreapta sa iasa aerul si punem capac. Se pun borcanele fierbinti cu gura in jos acoperite cu paturi pentru 2 zile. Fiertura mi-a ajuns pentru 8 borcane de 800. Am făcut si combinație de castraveți cu gogosari si toate ingredientele de mai sus plus rădăcinoase de la var II, grozave. Sare se pune 1 lg la litrul de lichid si 2 lg zahar la litrul de lichid dar 8 lg de zahar mi s-a parut prea putin dulce si am mai pus doua, adica 10 lg la cei 4 l de lichid.

Varianta II : la fel de grozava, am adăugat în plus niște telina, pătrunjel și pastarnac radacina pentru gust. Am folosit lichidul la gogosari, castraveti și castraveti cu gogosari, merge foarte bine.

1 kg castraveti cornisor
500 ml otet de 9° topoloveni
1.5 l de apa
2 linguri rase de sare pt muraturi
5 linguri de zahar
Telina radacina
Patrunjel radacina
Pastarnac radacina
Morcovi
Frunze de telina
Hrean
Ceapa
Usturoi
Foi de dafin
Marar uscat
Cimbru
Boabe de piper
Boabe de mustar
Coriandru
Frunze de visin

Punem pe fundul borcanului radacinoase taiate felii, fze de telina, hrean, dafin, piper, ceapa rondele, usturoi si 1 lgt boabe de mustar. Asezam castravetii intepati si taiati la capete de capace ca sa se mureze complet. Punem si printre ei mirodenii si deasupra, punem din ochi mirodenii, cat luam in degete. Hrean neaparat la fund si deasupra. Punem niste tije de marar sa nu iasa castravetii. Mai punem 1 lgt de boabe mustar, cimbru si fiertura. Punem pe foc apa cu zaharul si sarea. Amestecam pana la dizolvare. Cand incepe sa fiarba adaugam otetul. Mai dam cateva clocote si punem calduta spre fierbinte in borcanele pusebpe cutite. Infiletam bine si punem la cald. Putem face si putin pt atunci sa mancam. Se lasa in bucatarie, sunt gata in doua saptamani.
Se pot pune castraveti si gogosari combinate sau separat. Putem sa punem castravetii si gogosarii putin la oparit in fiertura ca sa se marineze mai bine si apoi sa punem zeama peste ei.

La reteta din 2018 (a iesit grozava) am pus : vreo 1 kg gogosarei mici si intregi si 1 kg castraveti, putina conopida si restul de ingrediente. Am pus la fiert 3 l apa cu 4 lg sare si 10 lg zahar, foi de dafin, fze telina, piper. Cand a inceput sa fiarba am pus 1 l otet de topoloveni. Am pus la oparit in oala castravetii si gogosarii intregi dar intepati bine sa se mureze. Am pus in borcane pe fund 2-3 catei usturoi, fze telina foaie de dafin, o crenguta cimbru, 1 lgt boabe mustar, hrean ras si bucati, piper, marar uscat si ceapa rondele. Am asezat castraveti, gogosari, morcovi, telina, pastarnac, patrunjel, conopida, am mai pus mirodenii printre ele, deasupra lor iar hrean si 1 lgt boabe mustar, tije de matar sa le tina jos si am pus fiertura fierbinte. Am pus capace si am dat la cald.