Faceți căutări pe acest blog

duminică, 31 iulie 2016

Gem de prune si piersici cu anason și cuisoare

























Grozav de aromat

1 kg prune coapte
1 kg piersici coapte
1 cescuta de zahar
Zeama de la 1/2 lamaie
2 cuisoare mici
1 steluta de anason
1 lingura coniac

Desfacem prunele în jumătati, scoatem samburii, taiem piersicile în patru și le îndepărtam samburii. Asezam într-o oală speciala pentru gem o parte din fructe, zahar, coniac si lamaie. Procedam la fel pana terminam fructele. Adaugam mirodeniile și dam la foc mare. Spumam și lasam la fiert în jur de o ora dupa care dam o lingurita de gem la congelator ca sa gustam rece sa vedem daca mai trebuie zahar sau lamaie. Daca vreti opariti prunele și indepartati-le coaja. Punem gemul fierbinte în borcane puse pe cutite, dam la cuptor sa prinda o crusta deasupra si capacim. Lasam în paturi pana a doua zi.  

miercuri, 27 iulie 2016

Ciorba din spate de curcan și tartite













1 spate mare de curcan
2 tartite mai mici
Cateva rosii proaspete
4 cepe mari
1 telina potrivita
4 buc pastarnac
4 buc patrunjel
3-4 ardei grași
2-3 cartofi taiati cubulete
1/2 l bors
3-4 lg pasta de rosii
Sare, piper, boia
Leustean, marar, patrunjel

Punem carnea tranșata intr-o oala mare de 10 l și adaugam trei sferturi de apa rece cu putina sare. Spumam ori de cate ori este cazul. O parte din legume se toaca marunt cubulete si restul se lasa intregi, eu procedez asa pentru gust, ceapa, radacinoasele și ardeii intregi se inlatura din oala când ciorba este gata.  Scoatem oasele mari, luam carnea de pe ele și o punem la loc în ciorba. Adaugam legumele, o parte din verdeata și cartofii. Cand au fiert bine punem rosiile taiate cubulete si mai lasam 10 minute. Dizolvam pasta de rosii în putina zeama de ciorba și o punem în oala. Spre sfarsit dregem cu borsul care a fost dat în foc cu verdeata. Gustam de sare, punem restul de verdeata si acoperim. Vara e bine sa răcim ciorba în chiuveta cu apa rece ca sa nu  se strice. Daca vreti, când se raceste puteti strange grasimea formata deasupra.

marți, 5 iulie 2016

Pui pe sare la cuptor








Mie personal nu mi-a plăcut deloc, toată grasimea se duce în sare, un pui de dieta sau spital

1 pui mare
Sare grunjoasa pentru muraturi 1 kg
Mirodenii : boia dulce, curry, cimbru, curcuma, piper macinat, usturoi pulbere, marar uscat
Ulei de masline si floarea soarelui
Câțiva catei de usturoi, coriandru, foaie de dafin si ienibahar de pus în burta puiului

Puiul se aseaza pe spate și se despica in doua pe mijlocul pieptului astfel încât sa se desfaca ca o carte.  Am presărat cate o lingurita din fiecare condiment, am pus usturoi zdrobit peste tot și am "masat"puiul cu putin ulei ca sa distribui uniform condimentele. Procedam la fel și pe cealaltă parte. Mai bine amestecati într-un bol uleiul cu mirodeniile și sa le folosiți la "inbalsamat" puiul.  Folositi unt in loc de ulei si va fi si mai crocant. Lasam la rece câteva ore. Ar fi bine sa nu folositi si sare la condimente, puiul isi trage cata sare ate nevoie din tava. Asezam în tava aragazului o folie de aluminiu sau copt apoi un strat de 1-2 cm de sare dupa care punem puiul cu fata în jos. Puteti folosi pana la 1 kg de sare. Dam la cuptorul incalzit pentru aproximativ 1 ora și jumătate  la 150 de grade pana se rumenește frumos deasupra. Carnea este frageda și sanatoasa, toată grasimea se va scurge în sare. Eu am pus și câțiva cartofi taiati în patru. Deasupra cartofilor am presarat oregano, praf de usturoi, curry si putin ulei. La fel de bine puteti folosi pulpe sau ciocanele alături de legume coapte gen ardei, ciuperci și dovlecei.

Gem de piersici





















3 kg piersici romanesti foarte coapte
1 canuta de vreo 300 gr zahar
3 lingurite zeama de lamaie

Spalam piersicile și indepartam coaja, pentru ca sunt moi nu este nevoie sa le oparim, coaja se indeparteaza usor cu ajutorul unui cuțit.  Le desfacem cu degetele în jumătati și scoatem samburii din mijloc. Asezam piersicile cu tot cu sucul rămas în oala pt gem, punem zaharul și amestecam. Lasam putin sa se lase siropul si punem la fiert. Spre sfarsit adaugam si lamaie. Punem gemul fierbinte în borcanele încălzite și le dam putin la cuptor sa prinda o pojghita deasupra. Punem capacele si punem in paturi pana a doua zi.