Faceți căutări pe acest blog

duminică, 24 aprilie 2016

Orez cu lapte si topping de portocale





Pentru orez : o cana cu orez de preferat cu bob rotund, o cana si 1/2 apa rece, 2 lg zahar pudra cu aroma de vanilie, 3 lg pline de zahar tos, 1-2 lgt coaja portocale, 1 lgt coaja lamaie, 3 cani si 1/2 lapte, Sosul de portocale : 2 portocale medii, 100 gr zahar tos, scortisoara, esenta de rom sau vanilie, 1 lg unt, scortisoara. Bun si aromat

Masuram cantitatile cu aceeasi cana. Punem orezul nespalat sa fiarba impreuna cu apa rece si coaja de citrice. Cand incepe sa fiarba apa lasam orezul pentru 5-7 minute timp in care amestecam in el. Cand a expirat timpul inchidem focul si punem capac. Lasam sa absoarba apa care a mai ramas si intre timp punem pe foc laptele cu zaharul tos și cel pudra si amestecam sa se topeasca. Punem laptele fierbinte peste orez, restul de mirodenii si amestecam continuu in el timp de vreo 20 de minute. Lasam sa fiarba la foc mic si cand e gata il punem boluri trecute prin apa rece si preparam sosul. Daca il vreti mai apos il puneti imediat ce s-a fiert in castroane si nu-l mai lasati in oala sau mai adaugati inca 1/2 cana de lapte cald. Sosul : caramelizam 100 gr zahar, se pune untul si se stinge cu sucul de portocale. Punem esenta si scortisoara si fierbem sa scada sosul la jumatate. Se pune cate 2-3 lg de sos la fiecare portie. Reteta de orez e super buna, toppinguri bunicel dar nu extraordinara. Eu am fiert orezul într-o cana și jumate de apa rece, coaja de mirodenii, 1 steluta de anason si 2 cuisoare. După care am pus peste el treptat lapte fierbinte și zaharul amestecand tot timpul. Am folosit 1 l de lapte și când a fiert orezul am închis focul și am lăsat descoperit câteva minute. Am pus apoi în boluri și am presărat scortisoara. Cea mai buna reteta de orez. 

Topping din fructe de padure

150-200 gr fructe de padure congelate

2-3 lg zahar sau dupa gust

2-3 lg apa

2 lgt zeama lamaie

1 lgt amidon alimentar

Le-am pus pe toate pe foc mai putin amidonul. Dupa ce s-a topit zaharul punem amidinul, amestecam si mai lasam 2 minute. 




sâmbătă, 23 aprilie 2016

Fusilli all 'arrabbiata












delicioase, portii pentru 4 persoane

200 gr paste, 1-2 ardei iuti, 4 catei de usturoi, cateva lg ulei de masline, 1 lgt zahar, 1 lgt curry, 1 lgt boia dulce, 500 gr rosii cutie, sare, piper, busuioc, parmezan 2-3 lg, oregano, branza rasa 2-3 lg, condimente plic : rosii uscate, busuioc, piper, usturoi, boia, patrunjel

Punem 2 l de apa la fiert si cand da in clocot punem 1 lgt sare, 1 lg condimente la plic, punem pastele si amestecam. Intre timp calim usturoiul zdrobit cu lama cutitului, punem ardeiul taiat felii si la sfarsit rosiile blenduite. Eu am curatat ardeii de seminte si fibra ca sa fie mai putin iute. Punem 1 lg mirodenii din plic, 1 lgt curry si 1 lgt boia. Adaugam 10-12 lg de la apa in care au fiert pastele si lasam putin sa scada sosul si sa se ingroase. Punem bucuioc proaspat si oregano. Punem pastele fierte al dente si le mai calim in sos maxim 2 minute. Stingem focul, punem branza si amestecam sa se topeasca. Servim pastele cu busuioc proaspat si parmezan.

joi, 21 aprilie 2016

Flan de ciocolata











8 oua, 1 l de lapte, 1 tableta mare ciocolata neagra 80 % cacao, 2 lg cacao, 1 lgt zahar vanilat150 gr zahar, 200 gr zahar pentru caramel

Topim cei 200 gr de zahar intr-o cratita dupa care punem putin in fiecare forma individuala si tapetam fundul si marginile. Ouale se scot din timp de la frigider, se bat putin sa faca spuma dupa care se mixeaza in continuare cu zaharul turnat in ploaie . Adaugam cacaoa cernuta, zaharul vanilat si ciocolata topita la microunde. Punem si laptele caldut, amestecam si punem in cratita tapetata. Formele trebuiesc bine umplute pentru ca se vor lasa dupa ce le scoatem din cuptor. Asteptam sa se mai lase spuma si mai adaugam lichid. Dam la cuptorul incalzit la 150 de grade pentru 30-40 de minute dupa care facem testul cu scobitoarea.