Faceți căutări pe acest blog

joi, 18 august 2016

Pasta de gogosari pentru iarna











Varianta I : o pasta nemaipomenit de buna, se poate folosi atat pentru culoare cat si gust la mancaruri sau ciorbe dar si direct pe paine

2 kg ardei capia sau gogosari
Un ardei iute curățat de seminte
1 lingurita sare de muraturi
1/2 lingurita de zahar facultativ
1 lingurita oregano
O mana frunze de telina
2 ramurele de busuioc
2 crenguțe de cimbru
Piper proaspăt macinat
4 catei mari de usturoi
8 boabe coriandru
100 ml ulei de masline
1/2 morcov

Ardeiul curățat de seminte si nervuri se taie cuburi si se da prin masina de tocat sau robot. Nu trebuie sa ne scape nicio samanta si sosul trebuie spumat ca sa nu fermenteze. Incalzim uleiul si calim usturoiul zdrobit, coriandrul, morcovul taiat subtire si ardeiul iute feliat. Adaugam capiatii si verdeturile stranse buchet. Dupa ce a scazut la jumatate sosul punem sarea, zaharul, 4 rasnite de piper si mai lasam 15 minute. Se fierbe o ora, maxim o ora si jumatate. Cand este gata scoatem mirodeniile, usturoiul si morcovii pe care i-am adaugat pentru gust si culoare. Am blenduit jumatate din pasta si am adaugat-o inapoi in oala sa mai fiarba, rezultatul trebuie sa fie ca un sos mai gros dar fin E foarte bun la sarmale, mancare sau servit ca atare la friptura. Cand desfacem un borcan putem acoperi cu putin ulei sa nu facă floare. Se pune compozitia fierbinte în borcane încălzite și cat mai îndesat sa nu ramana goluri. Se dau putin la cuptor sa prinda o pojghita, punem capace și le intoarcem cu gura in jos in paturi pana a doua zi. Mai grozava iese cu ardeii copti dar în aceasta situație se fierbe mai putin.

Varianta II : cea mai buna

Gogosarii sunt mai buni decat ardeii, se pun în pungi la congelator. Se poate adauga si verdețuri, se pune asa congelat în mancare. Eu il curat bine de seminte, il pun la blender cu putina apa daca e prea uscat si nu se blendeaza si pun in pungi la congelator fara verdeata fara nimic. Cand gatiti o ciorba sau mancare puneti direct congelat. Culoarea este deosebita si ii da un gust apatte. Neaparat incercati sa luati gogosarii cei mai rosii spre visiniu sunt cei mai buni, nu aia verzi. Variata asta e grozava, scapati de munca si nu mai preparati termic ardeii, isi vor pastra proprietatile. Daca nu va plac macinati ii puteti toca marunt.




Niciun comentariu: