Faceți căutări pe acest blog

luni, 14 decembrie 2015

Sarmale cu ciuperci si nuci








                    Bune dar nu exceptionale, mie nici nu-mi place combinatia asta cu nuca

500 gr ciuperci, 3 morcovi potriviti, 3 cepe medii (alba si rosie), 1 ceasca de orez, 1 capia rosu, 1 ceasca de nuca, 1 varza murata potrivita, cateva fire de ceapa verde, ulei de masline, 1 legatura de marar proaspat, 1 legatura patrunjel, frunze de telina, cimbru, boia, curry, piper, foi de dafin, marar uscat,

Ceapa alba tocata marunt se caleste in ulei incalzit dupa care punem si partea alba de la ceapa verde. Calim in continuare morcovul ras fin o parte si restul dat prin razatoarea mare. Urmeaza ciupercile tocate marunt si cozile de ceapa verde, amestecam mereu pana se evapora aproape tot lichidul lasat. Punem ardeiul tocat marunt si orezul cand mai ramane putina zeama de la ciuperci, nu le scadem de tot. Calim bine si adaugam trei sferturi din verdeata tocata marunt. Punem 1 lgt boia dulce, 1 lgt curry, 1 vf cutit turmeric, vreo 2 lg de bulion si potrivim de sare. Nuca rumenita foarte putin se curata de pielita, o parte se toaca marunt la cutit si doua maini le macinam fin la rasnita de cafea. Adaugam nuca la compozitia calduta si amestecam. Asezam pe fundul oalei varza tocata fideluta, foi de dafin, marar uscat, piper boabe si 1-2 maini din verdeata oprita. Punem sarmalele pregatite, mirodenii si acoperim cu foi de varza. Dizolvam 1 lgt boia cu 2 lg bulion, putina zeama de varza, 1-2 lg ulei de masline si apa clocotita. Turnam peste sarmale si dam la cuptor sa scada bine. 

joi, 10 decembrie 2015

Sandwich falafel






500 gr naut, 1 legatura patrunjel verde, 1 legatura coriandru proaspat( daca nu aveti puneti inca o legat de patrunjel), 1 ceapa rosie mare, 1 ceapa alba mare, 6 catei de usturoi, ulei de masline, piper, boia dulce 1 lgt, curry 1 lgt, turmeric, seminte de susan 4 lgt, curcuma 1 lgt, nucsoara 1 vf lgt, chimion macinat 2 lgt, 2 lgt vegeta, rosii, cartofi prajiti, castraveti acri, varza alba si rosie, pesmet si faina pentru prajit, ketchup, 2 lg faina pentru compozitie, 1 lg bicarbonat, lipie, maioneza sos de usturoi iaurt sau susan

Nautul se pune de seara in apa calduta cu bicarbonat. Puteti folosi naut la conserva care este gata fiert. Daca vi se pare ca nautul nu este unflat il puteti fierbe 1/2 ora. A doua zi scurgem nautul, il spalam si-l dam prin masina de tocat sau robot impreuna cu putin ulei de masline. Scoatem nautul si blenduim verdeata cu usturoiul, condimentele, cele 2 lg de faina si ceapa. Amestecam cele doua compozitii si dam pasta la rece pentru o ora.  Facem o chiftea de proba si daca e legata se formeaza toate chiftelele, se trec prin faina sau pesmet si se prajesc in ulei incins. Se scot pe servetele sa se scurga. Daca nu le faceti de post puteti adauga un ou in compozitie, se leaga mai bine. Nu trebuie sa le tavaliti de mai multe ori prin pesmet pentru ca vor iesi mai crocante. Se aseaza pe lipie varza taiata fideluta si frecata cu putina sare, castraveciori murati, cartofi prajiti, chiftele, frunze intregi de patrunjel, ketchup, sos de care doriti, rosii felii, strangem lipia si servim.

Sarmale cu legume















1 cana de orez (250 gr), 3 cepe albe si rosii, 3 morcovi, o telina potrivita, 2 ardei capia rosii, 1 pastranac, 1 patrunjel, frunze de telina, 1 legat de marar, 1 legatura patrunjel, piper, condimente, 2 lgt vegeta, cimbru, foi de dafin, pasta de rosii, varza murata sau foi de vita, ulei, 2 catei usturoi, curry, boia

Albitura se rade mare si o parte din morcov ras fin. Calim ceapa tocata marunt, adaugam ardeii cuburi, morcovii si albitura. Folosim aceeasi cantitate din fiecare : patrunjel, pastarnac, telina si morcov. Calim separat orezul, adaugam 1 lgt curry, boia, putina vrdeata si bulion. Punem orezul la legume si 2 maini de verdeata. Potrivim de sare si facem sarmalele. Punem varza tocata pe fundul oalei, sarmale, mirodenii printre ele : oregano, piper, cimbru, marar, pasta de rosii dizolvata in apa clocotita cu putina vegeta si zeama de varza. Dam la cuptor sa se rumeneasca frumos vreo ora la 200 de grade.  







Castraveti cornisor in otet

















Grozavi, crocanti, gustosi, nici prea acri nici prea dulci

1 kg castraveti cornisor, 400 ml otet de muraturi, 1 l apa, 5 lg zahar, 1 lg si 1/2 sare mare, piper mozaic, foi de dafin, hrean, cuisoare, marar si cimbru uscat, condimente de la fuks care contin : boabe mustar, ienibahar, coriandru, fenicul, marar, tarhon, ienupar.

Castravetii se spala bine si se inteapa la capete pentru a se mura in interior. Se pune hrean pe fundul borcanelor, putin marar si cimbru cat iei cu buricele degetelor, castraveti, piper, cuisoare o bucata, 1/2 lgt condimente de la fuks la fiecare borcan de 800 si deasupra hrean. Fierbem apa cu sarea, zaharul, foile de dafin si putin marar. Se pune fierbinte peste legume, se capacesc si se tin la cald pana la racire. Mi-au iesit 3 borcane de 800 dintr-un kg de castraveti.