Faceți căutări pe acest blog

duminică, 22 noiembrie 2015

Sarmale manastiresti








                                    Foarte bune, servim calde sau reci cu ardei iute

4 cartofi, 1 morcov mare, 2 cepe mari (una rosie, una alba), 1 cescuta de orez, bulion, marar si patrunjel proaspete, frunze de telina, foi de vita sau varza murata, condimente: boia, foi de dafin, cimbru, marar uscat, piper,

Cartofii si morcovul curatate se dau prim razatoarea mare iar ceapa se toaca marunt. Calim toate legumele impreuna timp de cateva minute dupa care adaugam orezul si-l calim si pe acesta. Punem 1 lingurita de boia dulce, condimente si 2 linguri de pasta concentrata de rosii. Potrivim de sare si punem verdeata tocata. Formam sarmalele cu aceasta umplutura si le pregatim pentru cuptor. Intr-o oala de pamant punem varza murata tocata pe fund, sarmale si mirodenii printre ele : marar si cimbru uscat, boabe de piper, foi de dafin. Deasupra mai punem varza tocata si facem un sos din apa fiarta cu bulion, putina zeama de varza, 1 lgt boia si verdeata. Punem sosul peste sarmale si completam cu apa fiarta cat sa le acopere putin. Punem sare doar daca este cazul, zeama de varza si bulionul sunt deja sarate. Dam la cuptor 1- 2 ore. Sunt bune atat calde cat si reci

marți, 17 noiembrie 2015

Gogosari in otet la rece









































Grozavi, una dintre cele mai reusite retete de gogosari murati, crocanti, se mentin tari, putem folosi gogosari julien, sferturi sai jumatati, as încerca și cu castraveti

Toate  retetele se fac cam in acelasi fel, cu mici diferente, au iesit la fel de buni gogosarii. Dacă va rămâne zeama fiarta n-o aruncați, folosit-o la alte legume pt muraturi cum ar fi conopida, ardei iuti, gogonele sau ce aveți prin frigider

Pentru aceasta reteta trebuie sa sterilizam borcanele înainte : pe o tava punem borcanele si capacele lângă, dam tava la cuptor, deschidem focul si setam 15 minute la 150 grade. Apoi se scot și se lasa la racit, nu se pun gogosarii  reci ca plesnesc borcanele. Eu am borcanele deja sterilizate.

Reteta I : grozava, la mine au ținut și 3 luni și nu i-am tinut într-un loc racoros, secretul este sa sterilizam bine borcanele si sa strângem capacele sa nu intre aer

5 kg gogosari cantariti cu tot cu cotoare
500 gr zahar tos
500 ml otet, eu am pus otet de vin de 9°
100 gr sare de muraturi
Frunze de telina neaparat
Foi de dafin
Boabe piper
1-2 lgt boabe mustar
Hrean bucati sau ras fin

Eu am folosit un sfert din cantitati : 1.250 gr gogosari cu tot cu cotoare, 125 gr zahar, 25 gr sare, 125 otet am pus de vin defne de 9°, din aceste ingrediente a iesit un borcan de 800 si inca unu mai mic, consumati dupa 3 saptamani

Pui zaharul cu sarea  peste gogosarii taiati felii sau sferturi, amesteci in ei si-i lasi de seara la frigider. Eu am pus câteva borcane și cu jumatati de gogosari si au fost ft buni și s-au păstrat bine, pt jumatati va intra mai mult lichid, nu trebuie să-i îndesat ft tare ca sa intre zeama peste tot. A doua zi adaugi otetul peste zeama lasata de la gogosari si amesteci in ei. Asezi in borcane hrean, frunze de telina, gogosarii cu tot cu zeama si mirodenii. Gogosarii trebuie presati un pic sa intre dar nu ft mult ca sa poata intra solutia printre ei sa se mureze. Hreanul puteti sa-l bagati la robot sau dat prin razatoarea mica sau bucatele. Punem restul de zeama ramasa care s-a scurs de la gogosari fara s-o fierbem si punem capac. Am mai pus si  cu toate ingredientele amestecate de seara adică zaharul, sarea, otetul și mirodeniile, mai putin hreanul pe care l-am adăugat a doua zi în borcane. Reteta prevede sa se puna chiar dupa 24 de ore dar dacă se lasa zeama se pot pune a doua zi. I-am dat la frigider de teama sa nu fermenteze in bucatarie. Eu am folosit 25 gr de sare dar zeama a iesit un pic mai sarata decat e gustul meu asa ca de folosit mai putin, vreo 23 gr. I-am desfacut dupa 3 saptamani si erau gata dar cred ca se fac si mai repede. 2.5 kg gogosari cu cotoare = 2.170 curatati. Eu am tinut borcanele in casa, la mine e cald si totusi s-au mentinut foarte bine, daca se consuma mai tarziu de preferat a se tine pe balcon sau in beci.

Tot aici la reteta I am mai procedat asa la reteta din 2018 : am amestecat otetul cu zaharul si sarea pana la dizolvare, am pus peste gogosari impreuna cu mirodeniile si cateva fze de telina si am lasat 12 ore la temperatura camerei sau la rece pana a doua zi, timp in care am mai amestecat in ei. O sa rezulte mai multa zeama de la gogosari. Daca e ft cald in casa dati la rece. Am mai pus in borcane fze de telina, hrean ras fin si bucati, gogosari sferturi si zeama peste, infiletat si asta e, nu uitati hrean neaparat jos si sus. Reteta super. Daca va deranjeaza boabele de mustar strecurati zeama ramasa, puneti boabele de mustar la fundu borcanelor apoi gogosarii cu frunzele si deasupra lichidul ca sa nu ramana bobitele printre gogosari.

Asta-i reteta lui La Sebi acasa, aceleasi ingrediente doar ca el pune 50 gr sare la l de lichid 

3 kg gogosari cu tot cu cotor
300 ml otet 9°, 100 ml la 1 kg
300 gr zahar, 100 gr la 1 kg
3 lg sare grunjoasa 150 gr
Foi dafin
Boabe piper
Boabe mustar
Frunze telina
Hrean

Punem sarea, zaharul si otetul peste gogosarii taiati in 4 si curatati de toti samburii. Se tin 24 ore timp in care amesteci mereu in ei. Apoi se scurge zeama. Punem in borcanele sterilizate pe fund si printre ei boabe piper, mustar, hrean, fze telina, foi dafin. Punem gogosarii, deasupra iar putin hrean si zeama peste ei. Inchidem capac ermetic si asta-i tot, nu se fierbe. 

Reteta II : nemaipomeniti

5 kg gogosari cantariti cu tot cu cotoare,
700 gr zahar
1 l otet
7 lg rase de sare, 200-210 gr (1 lg = 20 gr), încearcă cu 120 gr 7*20 gr
foi de dafin, boabe de mustar, boabe de piper, hrean ras, cimbru, marar uscat, frunze de telina optional.

Am impartit ingredientele la sfert, am facut de proba folosind 1.250 gr gogosari cantariti cu tot cu cotoare, 250 otet din vin defne 90 grade, 1 lg rasa si 1/2 sare (40 gr), 175 gr zahar, 4 foi mari de dafin, 2 lg boabe mustar, 1 lg boabe piper mozaic, 1 lgt cimbru romanesc, 1 lgt marar uscat, o bucatica de hrean, am pus si cateva fze de telina.

Se amesteca zaharul, otetul, sarea si se pune peste gogosarii feliati, sferturi sau chiar jumatati (se indeparteaza nervurile și toate semintele de la ardei), amestecam din nou. Se adauga foile de dafin, boabe de piper, 1-2 lg boabe de mustar, se amesteca si se lasa de pe-o zi pe alta la rece. A doua zi se pune compozitia impreuna cu hreanul la borcane, eu am mai adaugat mirodenii si in borcane. Gogosarii trebuie presati un pic sa intre dar nu ft mult ca sa poata intra solutia printre ei sa se mureze. Am mai pus 750 gr gogosari, 125 ml otet, 1 lg de sare, 88 gr zahar. Asta e cea mai accesibila si ușor de făcut.

Reteta III :  foarte buna, am desfacut borcanul după 1 luna și a ținut, sarea se pune treptat și se gusta sa nu puneți prea mult

5 kg gogoşari
1-3 linguri de sare
1/2 kg zahăr
2 linguri boabe piper
1 liltru otet
hrean
mirodenii
Fze de telina

Reteta lV: de incercat

6 kg gogosari cu tot cu cotoare
6 lg rase de sare, e ft multa sare
700 gr zahar
700 ml otet, reteta era cu 1 l otet
Hrean și mirodenii

Reteta V : de incercat, caietul cu rețete

5 kg gogosari cantariti cu cotoare
1 l otet
500 gr zahar
1 lg sare muraturi cică nu e putina
Mirodenii

Reteta VI : de incercat, reteta savoruri urbane

  • 3 kg gogosari cantarite dupa curatare si feliere
  • 350 ml otet de 9 grade
  • 250 g zahar tos
  • 90 g sare (ea a pus doar 75 g) - sare neiodata, pentru muraturi!!
  • arome: boabe de piper, frunze de dafin, fasii de hrean, frunze de telina, boabe mustar
Amestecam sarea cu zaharul si otetul. Punem peste foile de dafin, hreanul fasii, boabele de p si m si le turnam peste gogosarii feliati. Amestecam si lasam 12 ore la temperatura camerei acoperit cu prosop de bucatarie amestecand din cand in cand. Daca e foarte cald in casa il dam la rece. Punem in borcane frunze de telina, distribuim mirodenii peste tot si punem gogosari cat mai indesati. Punem lichidul si capacim

Reteta VII : de incercat, reteta Gina Bradea

https://pofta-buna.com/gogosari-in-otet-la-rece/


Ghebe marinate









Varianta I :

2.5 kg ghebe, 2.5 kg ciuperci champignon, 1/2 l apa, 1/2 l otet, 30 gr sare, cuisoare, ienibahar, marar uscat, cimbru, boabe de mustar, boabe de piper mozaic, foi de dafin, hrean

Am spalat ciupercile si le-am pus la scurs. Ciupercile champignon le-am taiat felii, palariile mari ale ghebelor le-am desfacut de picioruse iar pe cele mici le-am lasat intregi. Punem la fiert ciupercile in apa clocotita pentru 10-15 minute dupa care le scurgem. Facem un amestec din apa, otet, sare si cateva mirodenii. Eu am folosit apa de la fiertul ciupercilor ca sa dea un gust mai bun. Asezam borcane pe cutite, punem hrean, ciuperci, boabe de mustar, piper, cate o boaba de ienibahar si cuisoare in fiecare borcan, ciuperci si zeama fierbinte. Inchidem borcanele si le lasam la cald pana a doua zi. Pentru aproximativ 1 kg de ciuperci am pus 1 cana de otet, una de apa si 3 lingurite de sare pentru muraturi.

Varianta II, grozave :

1 kg ciuperci, 100 ml ulei, 100 ml otet, 200 ml apa, foi de dafin, boabe de mustar, sare, piper, usturoi, 2 lgt rase de sare, hrean

Ciupercile spalate si taiate dupa preferinta se fierb 15 minute in apa clocotita cu sare (folosim sare din cele 2 lgt). Punem la fiert apa (eu am pus zeama de la fiertura ciupercilor ca sa le dea gust) cu otetul, uleiul, cateva mirodenii si sarea. Asezam ciupercile in borcane, punem hrean, cativa catei de usturoi si solutia fierbinte. Nu le-am sterilizat, am strans bine capacul si le-am folosit dupa vreo luna si jumatate.