Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 31 octombrie 2015

Sufleu de cartofi si brocoli


























Grozave, bune atat calde cat si reci, se pot servi ca atare sau ca si garnitura

Ingrediente (2-3 portii, adica fix 6 forme)

- 200 gr broccoli - 1 buc potrivita
- 500 gr cartofi curatati si taiati cubulete
- 25 gr unt
- 2 lg smantana sau iaurt gras 
- 1 ou
- 70 gr cascaval ras
- 1/2 ceapa rosie optional
- un praf de nucsoara 
- sare si piper alb
- 100 gr branza de oaie veche
- un pic de marar sau patrunjel

Punem cartofii la fiert impreuna cu cotorul de la brocoli, putina sare si ienibahar. Separat punem la fiert brocoli in apa fierbinte cu sare. Il fierbem al dente nu de tot. Cand legumele sunt gata le scurgem apoi punem cartofii intr-un vas si ii zdrobim folosind un mixer sau o paleta pentru piure. Nu ii puneti la robot, ideal ar fi sa mai ramana bucatele intregi. Adaugam untul, smantana, condimentele si mai amestecam pana se inglobeaza. Brocoli se taie marunt sau se zdrobeste cu furculita, nu se blenduieste ca iese foarte fin si se adauga la cartofi. Radem ceapa, o adaugam si pe ea si urmeaza cascavalul si oul batut. Amestecam usor folosind o spatula. Umplem formele si le dam la cuptor la 180 grade pana se rumenesc frumos, eu am pus o bucatita de brocoli in mijlocul compozitiei si deasupra. Putem face in formele acelea inele unse cu unt si puse pe hartie de copt unsa cu ulei. In acest caz se dau 30 de minute si cand sunt gata se intorc invers si se scot cu ajutorul unui cutit.

duminică, 18 octombrie 2015

Ardei iuti cu gogosari, ceapa și telina












































































Foarte buni, ardeii, isi iau gust de la legume, s-au mentinut foarte tari datorita hreanului
Eu conbinatie de multe ori ardei romanesti cu bulgaresti ca sa nu iasa ft iuti sa iei foc....

Ingrediente I (minunata) :

ardei iuti, ceapa rosie solzisori, ceapa alba rondele, hrean ras fin, morcov taiat felii, gogosari taiat felii, sare, zahar, otet

Ingrediente II (minunata) :

ardei iuti, gogosari feliute, telina radacina, cotoare de telina, frunze de telina, hrean, piper, boabe de mustar cu condimente de la fuks, foi de dafin, sare, zahar, apa.

Ingrediente  III (minunata) :

Combinația de legume si ardei la un loc  de la I și II grozaaaavi, am folosit ardei impreuna cu legumele de la I si II.

Compozitia lichida folosita pentru toate III variantele :

250 ml otet de 9 grade, 500 ml apa, 2 lg si 1/2 zahar, 1 lg rasa de sare. Coditele ardeilor se taie putin ca sa intre mai bine in borcane. Punem hrean pe fundul borcanelor, asezam legumele spalate si taiate dupa preferinta, punem mirodenii in fiecare borcan si ne ocupam de fiertura. Eu am pus în fiecare borcan 1 lgt marar uscat, 1 lgt boabe mustar, cateva boabe piper, 1 foaie dafin, 1/2 lgt cimbru, 1-2 boabe coriandru. Se pune apa la fiert, adaugam zaharul, sarea, otetul si dupa cateva clocote turnam lichidul caldut peste legume dar nu fierbinte ca se înmoaie ardeii. Rotim borcanele stanga dreapta sa iasa aerul si daca mai este nevoie mai adaugam lichid. Punem capacele si lasam in paturi pana se racesc. La 500 gr ardei am dublat cantitatile 500 ml otet, 1 l apa etc, soluția mi-a ajuns pentru 3 borcane de 400 si 1 borcan de 800 ba chiar mi-a rămas vreo 2 cani.