Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 11 februarie 2015

Oua papara
















O varianta foarte buna de oua pentru micul dejun.

o reteta gen oua americane sursa: draga mea prietena retete

3 oua, 25 gr unt, 4 linguri de lapte, sare, piper, 2 ffelii paine toast

Batem oul cu laptele sarea si piperul dupa care il punem intr-o tigaie unsa cu jumatatea din cantitatea de unt. Tinem pe foc mic pana are aspectul unei creme pe jumtate inchegate, mestecam in continuu sa nu se prinda. Pentru a opri prepararea si a pastra textura cremoasa luam vasul de pe foc si incorporam restul de unt. Servim pe toast 

Flan de portocale


























timp de preparare 40 min, reteta de Anca Rm/gustos.ro. Foarte bun, un fel de crema de zahar ars cu aroma de portocale

2 portocale potrivite
1 l lapte
300 gr zahar
1 plic zahar vanilie
6 oua de tara
putina zeama de lamaie

Portocalele se spala cu apa calda amestecata cu putin bicarbonat alimentar apoi una dintre ele se curata de coaja iar cealalta se razuie. Punem pe foc mic laptele cu zaharul vanilat si coaja rasa. Cand a ajuns la punctul de fierbere se strecoara prin tifon ca sa ramana coaja. Ouale lasate la temperatura camerei se bat spuma cu un praf de sare si zeama de lamaie apoi turnam in ploaie 150 gr de zahar si mixam pana se dizolva. Se toarna laptele caldut peste oua si amestecam usor. Punem lichidul in forme antiadezive unse cu unt, se aseaza formele intr-o tava incapatoare si adaugam apa in tava cat sa ajunga la jumatatea formelor. Dam la cuptorul incalzit pentru 20-30 minute la 180 de grade. Coaja de la cealalta portocala se opareste 2 minute in 100 ml de apa scoatem coaja si punem sucul de portocale si zaharul ramas (150 gr) peste apa. Fierbem 5 minute si lasam la racit. Putem face si testul cu scobitoarea la flan scoatem formele si cand s-a racit dam cu lama cutitului pe margine ca sa desprindem compozitia. Rasturnam in farfurii si insiropam cu sucul de portocale si zahar. Se serveste rece.Siropul iese putin amarui de la coaja de portocale dar nu foarte rau. Se poate servi si fara sirop iar daca va place putin mai dulce vom adauga mai mult zahar la budinca, vreo 200 grame.

marți, 10 februarie 2015

Budinca de gris















O budinca bunicica si racoritoare.

blatul:

1 cescuta de gris (aproximativ 140 gr)
100 gr zahar
1 lgt coaja lamaie
1 lgt coaja portocale
putina zeama de lamaie
5 oua

siropul:

200 gr zahar
750 ml lapte
1 lgt coaja portocala
1 lgt coaja lamaie
2 plicuri zahar vanilat

Se scot ouale din timp sa se incalzeasca. Batem galbenusurile treptat cu cei 100 gr zahar si coaja de citrice dupa care adaugam grisul in ploaie. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare si zeama de lamaie. Incorporam albusurile la galbenusurile amestecand cu o spatula. Punem budinca intr-o forma teflonata si dam la cuptor la foc mic pentru 15-20 minute. Separat se fierbe laptele cu zaharul, coaja de citrice si vanilia. Se scoate budinca, se lasa un pic sa se racoreasca si se pune laptele fierbinte cate putin pana absoarbe lichidul. Servim rece.

luni, 9 februarie 2015

Sarmalute cu piept de pui sau curcan















Niste sarmale foarte gustoase si usoare, parca nici n-ar fi doar de pui

Sarmale cu pui si frunze de varza murata :

1 kg carne tocata de pui (poate fi si din amestec nu doar din piept)
1 cescuta de orez
2 cepe rosii
2 cepe albe
1 morcov mic
1 albitura mica
2 legaturi de marar
1/2 legatura patrunjel
pentru foi putem folosi varza murata, vita de vie sau varza dulce oparita cu bors
pasta de tomate
foi de dafin
marar uscat
cimbru
1 ardei capia rosu (facultativ)
1 cescuta de apa iarta

Tocam ceapa marunt, morcovul si albitura le radem fin dupa care le calim pe rand. Punem si orezul, condimentele si apoi carnea. Am folosit 1 lgt curry, 1 lgt boia, cimbru, vegeta, sare, etc. Punem 3-4 linguri de tomate si verdeata tocata. Punem si apa, amestecam bine, gustam si potrivim de sare. Daca varza e prea sarata se tine in apa la desarat. Taiem nervura frunzelor si impaturim sarmalele. Asezam intr-o oala mare un rand de varza tocata marunt, piper boabe, foi de dafin, crengute de marar uscat, verdeata apoi un rand de sarmale, iarasi varza si condimente dupa care invelim sarmalele cu 2-3 foi mari de varza ca sa nu se arda deasupra. Facem un sos : macinam sau tocam fin putin morcov, ceapa si ardei, le calim, adaugam boia, roasii, verdeata si stingem cu apa fiarta. Punem sosul in oala si mai adaugam apa fiarta cat sa acopere sarmalele. Dam la cuptor pana se rumenesc frumoas deasupra. Le putem face si in foi de vita si le servim cu smantana. Puteti pune ardei si la compozitia de carne, eu am pus doar la sos. Deasemenea mai fac umplutura si cu ciuperci, dupa ce le toc marunt, le calesc pana scade apa si apoi le adaug la carne. Daca doriti sa fie putin mai grase puteti pune niste affumatura printre sarmale.

Sarmale de curcan cu frunze de vita si frunze de varza dulce oparite cu bors :

O minunatie, daca vreti mai dietetice renuntati la tartita

1 kg carne tocata de curcan
1 bucata tartita de curcan optional
Vreo 1/2 kg ceapa alba si rosie
1 cescuta de orez
2 lg morcov ras fin
2 lg pastarnac ras fin
2 lg patrunjel ras fin
2 lg telina rasa fin
2 legaturi marar
1/2 legatura patrunjel
Doua maini frunze de telina
1 l bors acru
Marar uscat
Pasta de rosii pentru compozitie 2 lg
O conserva de rosii
Pasta de rosii pentru sos
Alte mirodenii
Ulei de masline
2 catei de usturoi
Frunze vita
1 barza dulce mare
Foi de dafin
Piper boabe
Cimbru
Boia dulce 1 lgt
1 cescuta apa fiarta
Putin turmeric si curry pt culoate

Ceapa se toaca foarte marunt. Cu cat e mai multa ceapa cu atat sarmalele ies mai gustoase, eu am folosit o farfurie adanca plina cu varf. Punem mai mult ulei de masline ca e slaba carnea si calim bine ceapa pana-si schimba culoarea. Punem sare si piper proaspat macinate si o parte din verdeata tocata. Adaugam de data asta mai intai orezul. Dupa ce l-am calit si pe el punem radacinoasele. Se pune compozitia gata preparata peste carnea necalita. Continuam cu 2 lg pasta de rosii, boiaua, condimente, curcuma si curry, verdeata si apa fiarta. Eu am pus o mana fze de telina, jumatate din patrunjel si aproape o legatura de marar, restul am oprit pt sosul de rosii. Amestecam bine si gustam. Oparim fzele de varza cu borsul fiert in care am adaugat niste verdeturi. Restul de varza ramasa o oparim intreaga si apoi o tocam, nu trebuie stoarsa ft tare ca sa iasa mancarea acrisoara. Formam sarmalele si le cladim : punem varza tocata la fundul oalei si tartita la mijloc ca e mai grasa si da gust. Printre ele asezam fze de dafin, piper boabe, patrunjel, o mana fze de telina, marar uscat si o legatura verde si peste punem sos de rosii. Ca sa nu se arda cele de deasupra putem pune o greutate deasupra, o farfurie, sau tije groase de marar uscat pt a nu se ridica. Sosul de rosii se poate face cum doriti, din rosii tocate amestecate cu putin bors de la oparitul verzei sau rosii din conserva. Eu am zdrobit rosiile intregi din conserva si le-am amestecat cu pasta de rosii dupa gust. Adaugam apa fierbinte cat sa acopere sarmalele. Pe parcurs gustam sosul si mai adaugam sare sau bors daca este cazul. Dam la cuptor pana se rumenesc frumos deasupra. Am avut 30 fze de vita mai mici si impreuna cu varza au iesit vreo 30 sarmale mari. Din doua frunze mici de vita am pus una peste alta si am format o sarma. Eu, de obicei le pregatesc cu o zi inainte si a doua zi le bag la cuptor.