Faceți căutări pe acest blog

vineri, 4 noiembrie 2011

Placinta cu mere II

















































































































Placinta cu mere II, reteta de pe Lalena.ro, putem incerca aluatul de la reteta placinta cu branza si fructe de padure

Acest aluat este fraged, se topeste in gura, il folosesc la orice placinta sau tarta
200 gr unt rece
450 gr faina
150 gr zahar
2 galbenusuri reci
200 gr smanatana rece fermentata (20% grasime)
1 plic praf de copt
Coaja de la o portocala
Sucul rece de la o portocala mica

Umplutura

1 kg de mere
100 gr zahar
1 lingurita scortisoara

Umplutura de dovleac :

2 kg dovleac
1 pahar de zahar
1 lingurita de scortisoara

Mod de preparare:

Zdrobiti untul in faina cu ajutorul degetelor, apoi adaugati restul ingredientelor zaharul, galbenusurile, smantana, praful de copt, coaja si sucul de portocale. Framantati un aluat moale pe care il impartiti in doua bile. Nu va speriati daca aluatul este mai moale, se va intari la frigider. Aluatul se tine la rece cel putin o ora. Daca aluatul vi se pare prea moale mai adaugati faina pe masa de lucru in momentul cand o modelati. Merele curatate se dau prin razatoarea mare, se amesteca cu zaharul si scortisoara dupa care se calesc putin in unt si se lasa sa scada zeama. Se unge tava de la aragaz cu putina grasime si se tapeteaza cu faina. Se scoate primul aluat, se presara faina pe masa de lucru, se aseaza aluatul si se presara faina si peste el pentru a se lucra mai usor. Se intinde aluatul dupa care se infasoara pe facalet si se desface deasupra tavii. Se intinde usor cu mainile peste tot si se taie surplusul de aluat de pe margini. Se fac gauri in aluat cu furculita. Se aseaza umplutura racita. Se intinde a doua bila de aluat si se pune deasupra umpluturii. Se apasa aluatul de deasupra pe margini ca sa devina etans. Se fac iarasi gauri la aluat si se unge cu galbenus de ou. Se da la cuptor pana se rumeneste frumos. Se taie rece si se pudreaza cu zahar pudra amestecat cu zahar vanilat. Puteti congela o parte sa aveti si in zile negre...

miercuri, 2 noiembrie 2011

Tarta cu prune



















































































































































Tarta cu prune

sursa : la Lena
1 kg prune carnoase
250 gr unt
1 pahar de zahar
1 lingurita bicarbonat de sodiu
½ lingurita de sare
1 pahar smantana grasa fermentata
5-6 pahare faina

Mod de preparare:

Untul se taie bucati si se lasa la temperatura camerei. Intr-un pahar se pune bicarbonatul si se pune 2-3 linguri de otet si se amesteca bine. Aceasta spuma se toarna peste unt. Se adauga sarea, zaharul si smantana dupa care se omogenizeaza compozitia cu un tel. Adaugati faina si amestecati bine. Formati o bila din aluat iar daca este lipicios mai puneti putina faina. 1/3 din aluat se da deoparte iar cealalta parte de aluat se intinde si se pune in tava de tarta ridicandu-se usor pe margini. Prunele spalate si fara samburi se taie in patru si se aranjeaza pe aluat. Peste prune se pune ½ pahar de zahar. Aluatul ramas se intinde si se pune peste prune. Se lipesc bine marginile si se da la cuptor pentru 45-60 de minute in functie de cutor. Daca vreti o puteti unge cu galbenus inainte. Se presara cu zahar pudra vanilat si se taie rece.