Click pe poza pentru marire

Loading...

miercuri, 27 octombrie 2010

Castraveti la borcan dulci acrisori











































































































 
Ingrediente:

Reteta I :

4 kg castraveti
½ kg zahar
1 l otet (de vin alb de 9 grade sau din vin rosu, dupa cum se vede in poza am incercat cu ambele feluri de otet)
1 l apa
2 linguri sare grunjoasa
2 morcovi
2 cepe
1 hrean mare
Cativa catei de usturoi
Boabe de mustat
Foi de dafin
Piper boabe
Marar uscat

Pui intr-o cratita otetul, apa, sarea, zaharul si mirodeniile. Cand a dat in clocot se pun castravetii sa se inmoaie bine pentru cateva minute sau daca doriti puteti sa le taiati un capacel la codita pentru ca marinata sa patrunda si in interiorul lor si sa nu va treziti ca raman seci si nemurati. Cand si-au schimbat culoarea ii scoateti si ii lasati deoparte sa se raceasca. Se taie morcovul si hreanul in forme frumoase si ceapa solzisori sau rondele. Se pune o parte din hrean in borcanele bine spalate si sterilizate. Asezam apoi castravetii in picioare si printre ei ceapa, morcovul, si usturoiul. Deasupra lor adaugam restul de hrean. Eu am pus in cateva borcane si putina conopida ramasa in frigider. Se pun borcanele pe lama cutitelor si se toarna lichidul fierbinte. Se infileteaza capacele si se pun in paturi pana a doua zi. Mi-au iesit 5 borcane mari. Am mai fiert inca 500 ml lichid.
Va mai recomand inca alte doua retete la fel de bune:

Reteta II

Castraveti cornisor in otet:
2-3 kg castraveti cornisor, 700 ml otet, 2 l apa, 3 linguri de sare grunjoasa, 6 linguri de zahar, frunze de telina, piper boabe, foi de dafin.
Se spala castravetii, se taie cate un capacel la capete sau se fac cateva gauri cu o tepusa de frigarui pentru a nu exista riscul sa nu se mureze in interior, se aseaza in borcane(eu folosesc de 800 cat sa folosesti de maxim 2 ori), se pune telina printre ei si se face pe foc o compozitie din apa, otet (3 l apa, 1 l otet) sare, foile de dafin, zahar si piperul boabe si se lasa sa clocoteasca. Se aseaza borcanele pe cutite si se pune compozitia fierbinte dar nu clocotita. Se misca borcanele in ambele sensuri pentru a iesi bulele de aer si se strang foarte bine capacele. Se pun intr-o patura si se aseaza a doua zi in camara.

Reteta III:

Castraveti pentru iarna:
5 kg castraveti cornisor, 2 lingurite seminte de marar uscat, usturoi, frunze de visin, 1 lingura boabe de mustar, 1 radacina de hrean, sare grunjoasa (1 lg la 1 l lichid), otet de vin (500 ml la 1 l apa), eu am facut cu otet alb, 4 linguri de zahar, frunze de telina, boabe de piper
Castravetii se aseaza in picioare in borcane, adaugi printre ei hrean, usturoi si marar. Fierbi apa cu otetul, zaharul si sarea si o torni calda peste castraveti. Pui deasupra frunze de visin, boabe de mustar si strangi bine capacele. Aceeasi reteta este valabila si pentru castravetii in saramura dar inlocuiesti solutia de otet cu saramura in proportie de o lingura de sare la 1 l de apa la care adaugi condimente.
Tipsuri:
Fierbeti mai mult lichid mai ales la reteta nr 1 unde solutia o tii mai mult pe foc pana se schimba culoarea castravetilor. (am folosit inca 500 ml lichid pe langa cantitatile mentionate)

Niciun comentariu: